Bland blodsockermätare och insulinsprutor...

Sitter här på diabetesmottagningen. Har precis blivit utskriven, ska bara passa på att äta lunch om 20 minuter innan jag lämnar byggnaden för ett bra tag framöver.

Nu står diabetesen mer eller mindre helt i mina egna händer. Inga mer sjukhusbesök på några veckor, även om jag ju naturligtvis kan ringa och fråga saker vid behov. Men jag känner mig definitivt redo att bli utskriven, det där med att ta diabetesen i egna händer har jag minsann gjort sedan skärtorsdagen då jag fick diagnosen. Visserligen med mer eller mindre lyckade resultat, men nu när det gått två veckor tycker jag faktiskt att jag har riktigt bra koll på hur jag ska sköta mig för att hålla blodsockret runt 5-6 mmol. Men det gäller att prova sig fram, reglera insulindosen och ta blodprov med jämna mellanrum. Alltihop handlar bara om att lära känna sin kropp ruggigt väl och i förväg veta hur man reagerar på saker som träning, efterätt eller en kväll på krogen.

 Jag skäms nästan för att säga det, men om det inte vore för att jag själv var drabbad av denna kroniska sjukdom skulle jag faktiskt uppskatta allt som sker just nu med kunskapsinhämtning och sjukhusbesök. Det är ruggigt intressant alltihop och läkarspecialiteten endokrinologi har plösligt visat sig väldigt tilltalande. Att vi nu dessutom läser om diabetes och hormonell reglering i skolan, precis lagom till mitt insjuknande, är ju bara så märkligt som det kan bli. Lustigt hur livet kan te sig...

Nä, dags för blodsockerkoll och lunch!

So long!

Underbara lediga helg.

Vaknade vid 9 men kunde, helt utan dåligt samvete sova vidare till 11.30. När hände det sist?'

Gårdagen var kul! Först middag på Med C med T4 &T3, därefter ut till GH och dans till strax efter tre. Precis vad man behövde efter att ha suttit och skrivit tenta i nästan 7 timmar tidigare under dagen.

Tentan kändes okej, men inte jättebra. Hoppas att det håller. Är så fruktansvärt trött på denna kurs så det skulle minst sagt kännas tungt att återigen behöva ta ner den stora röda boken ur bokhyllan inför en omtenta...

Så till min ovanligt händelserika påsk...

Saker och ting sker här i livet utan att man kan styra särskilt mycket. Efter att ha varit gräsligt törstig en tid och sprungit på toa titt som tätt anade jag att något inte stod rätt till. När sen blodprovet på akuten visade 23 mmol glukos bekräftades vad jag försökt att inte låtsas om: DIABETES.

Har nu tagit insulin i en dryg vecka och är inte fullt så hyperglykemisk som för en vecka sedan. Men det är definitivt en omställning som heyer duga! Antar att man vänjer sig så småningom, men så här i början känns det rätt bökigt att alltid behöva hålla koll på blodsockret och tänka på vad man stoppar i sig. Men men, det mesta kan man trots allt äta, det gäller bara att göra det i måtttliga mångder och att anpassa insulinet därefter.

Nästa kurs heter "Homeostas och endokrin reglering", onsdagens föreläsning handlar om glukos.

Kunde jag tajmat det bättre? ;)

Post Preklin

Okej, jag vet, har inte bloggat på en evighet. Funderar på att lägga ner det hela, men jag vet ju att jag troligen kommer att vilja skriva framåt sommaren när jag får mer tid, så jag kör helt enkelt på lågfart ett tag till framöver.

I dag är det lördag, en underbar sådan. Våren är verkligen här nu och allt solsken gör iaf mig såååå mycket gladare och piggare. Inte ens tentaplugget kan tynga mig så mycket som det egentligen kanske borde.

 Vaknade vid 10-tiden av att mamma ringde. Lite smått irriterande, hon visste ju att vi varit på vårens Preklinfest i går kväll så hon kunde kanske väntat lite med att ringa. Jag kunde gott behövt en timmes extra sömn.

Pysslade med lite av varje under det som var kvar av förmiddagen, hann t.ex. med att boka flygbiljett till Umeå den 7-10 maj då "Medicinar-SM" går av stapeln. Så denna gång blir det Umeå by air istället för att färdas på räls och asfalt i en hel evighet! ;)

"Medicinar-SM" är förresten en årlig tävling mellan de 6 läkarutbildningarna här i landet. Det tävlas i simning, löpning, dragkamp, fotboll och volleyboll. Jag har ännu bara deltagit på en simträning då det klockades lite tider och övades vändningar. Då de flesta som klassades som "snabba" låg runt 34 sekunder på en 50:a frisim var det ju inte direkt några problem att knipa en plats. (För övrigt var jag verkligen totalt kass i simmarmått räknat: noll frekvens och fart i kroppen! Så det blir nog till att besöka Fyrishov lite oftare framöver om man inte vill skämma ut sig totalt i Ume...) Ska försöka komma med i löplaget också och kanske även lite dragkamp... Men det där med bollsport får nog vara för min del. :P

Åter till denna lördag. Vid ett-tiden träffade jag Linnea, Linnea och Marie och vi gick och fikade på Norrlands. De har verkligen världens bästa fika! Mysigt och billigt. Fattar inte att man inte går dit oftare! Efteråt gick vi och kollade på Nationskörsfestivalen i universitetsaulan. Alla körerna var väldigt duktiga.

Därefter gick jag faktiskt hem och sov ett tag, vilket resulterat i att jag nu, trots flera timmars plugg fortfarande är hyperpigg och totalt lyckats vända på dygnet.

Men men, gårdagskvällen var alla tiders, så vem bryr sig?

Preklin-temat var "Öst möter Väst" och något av snillena i min klass kom på den brillianta (?) idén att vi skulle klä ut oss till Berlinmuren.

Hmmm...

Efter många, många timmar av klippande och skärande, målande och klottrande samt tejpande och utprovande av kartonger gjorde de 12 "murbitarna" slutligen entré på VeDala iklädda låda och grå strumpbyxor...



Det var en verkligen en grymt kul kväll, men jag tror dock inte att jag gör om bedriften att både äta middag och dansa en hel kväll iklädd flyttlåda från Claes Olsson... Smidig som ett kylskåp har aldrig känts mer träffande.

Vissa andra var ju smarta nog att klä ut sig till DDR-simmare eller Västerbottenost (sjukt bra!), men nej nej, vi stapplade in där i våra lådor minsann! Haha...



RSS 2.0